Kısa sürede tez nasıl yazılır diyorsanız eğer, yazma işlemi için 7 önemli ipucu makalemizde yer almaktadır. Makaleyi dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.
Tez yazma işlemine başlamak oldukça zorlu bir süreçtir. Tez sürecinde dönem dönem tıkanmalar, zaman kontrol yetersizliği, başlangıç noktasını hatalı oluşturma, veri ya da kaynak yetersizliği, gerekli verimi sağlayamamak gibi birçok etmen dahil olmaktadır. Bu nedenle tez nasıl yazılır sorusunda ilk sormanız gereken sorular kendinize şunlar olmalıdır;
- Önce hangi bölümü yazmalıyım?
- Verilerimi nasıl düzenlemeliyim?
- Ne zaman yazmalıyım?
İçerik Tablosu
Doğru Bir Tez Yazmak İçin 7 Yardımcı Kılavuz
Tez yazma aşamasında hiçbir tecrübesi olmayan öğrencilere herhangi bir bilgi, eğitim verilmeden bu aşamada oldukça başarılı yürütmeleri beklenmektedir. Aslında bu durum oldukça büyük bir yanılgıdır. Öğrenciler çalışma aşamalarından tamamen kendileri sorumlu tutularak çabalamaya ve önemli düzeyde psikolojik yıpranmalara sebep olmaktadır. Bu nedenle ileteceğimiz kısa sürede tez nasıl yazılır aşamasında 7 madde sizlere önemli bir yol gösterecektir. ‘ Kısa sürede tez nasıl yazılır’ makalemizden sonra hala tez yazma aşamasında zorlanıyorsanız parayla tez yazdırma ve tez yazan yerler makalelerimizi okuyabilirsiniz.
1. Hangi Soruları Sorduğunuzu Bilin
- Her zaman hipotezinizin ne olduğunu veya tezinizin hangi soruları sorduğunu bilmeniz gerekir.
- Bu açık görünebilir, ancak pek çok yüksek lisans öğrencisi tezlerine başlamadan önce genel hipotezlerini tanımlamada başarısız oluyor.
- Tezinizi tek bir cümleyle özetleyebilmelisiniz, örneğin: “Bu tezin amacı …”
- Tez sorunuzu veya hipotezinizin ne olduğunu bilmiyorsanız, danışmanınızla görüşün.
- Sorunuz muhtemelen zamanla gelişecektir, ancak tezinizin amacı hakkında ne kadar net olursanız, araştırmanız o kadar verimli olacaktır.
2. Tezinizi Tanımlanmış Aşamalara Ayırın
- Tez yazımı, aşamaları iyi tanımlanmış bir süreçtir.
- Her aşamanın ayrıntıları, alanınıza bağlı olarak biraz farklılık gösterecektir.
- Çoğu tez yazarı için aşamalar; fikir toplama, düzenleme ve veri analizidir.
- Mükemmeliyetçiler yazılarını ayrı aşamalara ayırmaktan özellikle fayda sağlayacaklar.
- Yazmanın ilk aşamasının amacı, belgenizi yargılamadan, düzenlemeden veya biçimlendirmeden kağıt üzerinde olabildiğince çok fikir edinmektir.
- Fikirlerinizi eleştiri olmadan toplamanıza izin vererek, yaratıcılığınızı ateşleyebilir ve sizi tezinizi yazmaya başlamaktan alıkoyan kusur korkusunun üstesinden gelebilirsiniz.
- Düzenleme ve veri analizi aşamasında, yazarken titiz olmanız gerekir.
- Amacınız, açık bir yapıya ve mantıksal bir argüman akışına sahip bir tez oluşturmaktır, böylece onu gözden geçirmesi için yöneticinize sunabilirsiniz.
- Son düzenleme aşamasında, danışmanınızdan gelen geri bildirimleri ele almanız ve mantıktaki tüm boşlukları doldurmanız gerekir.
3. Akademik Danışmanınızdan Beklentiniz Yüksek Olmasın
Akademik danışmanınız size tüm cevapları vermeyecektir. Bazı danışmanlar ya size doğru şekilde mentorluk yapmak için çok meşguller ya da ilerlemeniz hakkında günlük güncellemeler almak isteyen mikro yöneticilerdir. Diğer akademik danışmanlar, ilk etapta mezun olmanızı istemeyen kötü danışmanlardır. Her iki durumda da, size tüm cevapları vermesi için mentorunuza güvenmemelisiniz. Tezinizi yazmak sadece sizin sorumluluğunuzdadır.
Danışmanınızın rolü, size rehberlik etmektir. Böylece nasıl bağımsız bir araştırmacı olunacağını öğrenirsiniz. Danışmanınız iyi bir mentor olabilir veya olmayabilir ancak mezun olmak için onların onayına ihtiyacınız olduğu için araştırmanızın yönü konusunda hemfikir olmanız gerekir.
Danışmanınızla anlaşmazlıklar yaşıyorsanız veya çıkmaz bir projeniz varsa, tezinizin genel yönünü belirlemek için birkaç toplantı gerekebilir. Danışmanınızla görüşmenin en etkili yolu, toplantıları önceden planlamak ve her toplantıya net bir gündemle gelmektir.
Danışmanla konuşmadan önce proaktif olarak plan yapan öğrenciler, plan yapmayanlara göre çok daha verimli toplantılar yaparlar. Danışmanınız zor bir kişiyse, toplantı planlama ve sorunlarınıza çözüm geliştirme konusunda proaktif olmaya devam edin. Yaptığınız her toplantının veya sizinle yapmayı reddettiği her toplantının kaydını tutun. Son olarak, durumunuzu kariyeriniz için bir öğrenme deneyimine dönüştürün.
4. Tez Yazma Sürecinde Tıkanmayın
Tez nasıl yazılır sorusu aşaması da dahil, asla tezini yazmak istemeyeceksin…
Tarihteki en ünlü ve üretken yazarların bile yazarın tıkanıklığıyla günlük savaşları oldu. Farklı olmayacaksın.
Ölüyormuş gibi hissettiğin, yazmak için oturduğun zamanlar olacaktır. Sorun değil, anlamsız yazmaya başlayın. Cümle parçalarını yazın. Herhangi bir şey yazın. Kağıda bir şey yaz yeter.
Yazmak için ilham almayı beklemeyin. Bunun yerine, dışarı çıkın ve ilham alın.
Sizi yazma havasına sokan müziği dinleyin. Sizi harekete geçmeye motive eden kısa bir video izleyin. Teziniz bittikten sonra yapacağınız her şeyi görselleştirin. “Yazma kaslarınızı” ısıtmak ve ilham aramak, yazma engelinin tek çaresidir. Isındığınızda ve ilham aldığınızda, kelimeler daha doğal akmaya başlayacaktır. Hatta tutarlı cümleler ve paragraflar oluşturmaya bile başlayabilirler. Fazla mesai, yazma ekipmanına tıklamak otomatik bir alışkanlık haline gelene kadar ısınma süreniz kısalacak ve kısalacaktır.

5. Tez Bölümlerinizi Sırayla Yazmayın
Tezini sırayla yazmak, birkaç ay süren acı verici yazar tıkanıklığına yol açabilir. Önce özeti yazarak tezinizi yazmaya başlamayın. Bunun yerine, tezinizin özeti yazdığınız son bölüm olmalıdır. Tanım olarak özet, tezinizin önemli noktalarının bir özetidir ve bu nedenle, yalnızca tüm bölümlerinizi bitirdiğinizde kaliteli bir özet yazabilmelisiniz.
Tezinizi en zor bölüme girerek yazmaya başlamayın. Eğer yaparsanız, kaçınılmaz olarak yazma engeliyle yüzleşeceksiniz. Tezinize ilk önce en zor bölümü yazarak başlamak, önceden eğitim almadan 500 kiloluk bir ağırlığı kaldırmaya çalışmak gibidir. Tamamen tükenene kadar ağır ağırlığı başarısız bir şekilde kaldırmaya çalışacaksınız. Sonunda, tamamen pes edecek ve kendinizi basitçe egzersizi yapacak kadar iyi değil olarak etiketleyeceksiniz. Bunun yerine, önce en kolay bölümü, yani yöntemler bölümünü yazarak tezinizi yazmaya başlayın. Yöntemler bölümü, başlamak için en kolay ve bitirmesi en hızlı bölümdür. Kemerinizin altına birkaç sayfa almak ve herhangi bir ağır kaldırmayı denemeden önce güveninizi artırmak için buradan başlayın.
6. Takviminize Asla “tez üzerinde çalışma” Yazmayın
“Tez üzerinde çalışmak” çok belirsiz. Bu ifadeyi takviminize koyarsanız, ya kestirmenize, internette gezinmenize ya da boş bir bilgisayar ekranına bakmanıza yol açacaktır.
Bazı kelimeleri kağıda dökmeyi veya bazı verileri analiz etmeyi başarsan bile, bunu rastgele yaparsın. Bunun yerine, çalışma saatlerinizi ölçülebilir bir ilerlemeye dönüştürmeniz gerekir. Zamanınızı nasıl ayıracağınız konusunda çok bilinçli olmanız gerekir.
Bölümlerinizi hangi sırayla yazacağınıza karar verdiğinizde, onları daha küçük parçalara ayırmaya devam edin. Bu, sahip olduğunuz her zaman bloğu için belirli hedefler belirlemenizi sağlayacaktır. Takviminize “tez üzerinde çalışma” eklemek yerine, “Şekil 1’i bitir” veya “Bölüm 2’nin iki sayfasını yaz” gibi ölçülebilir hedefler ekleyin.
7. Çok Kısa Artışlarla Yazın
Birkaç kısa aralıkla yazmak, birkaç uzun, uzun süre yazmaktan daha etkilidir. Arka arkaya birkaç saat yazmaya çalıştıysanız, konsantrasyonunuzun yaklaşık 45-60 dakika sonra zayıfladığını fark etmiş olabilirsiniz. Yazmak yaratıcılık gerektirir ve tezinizi bitirene kadar aylar (hatta yıllar) boyunca arka arkaya birkaç saat boyunca odaklanmanız zordur.
Takviminizde 3-4 saatlik bir blok zamanınız varsa, tüm süre boyunca kendinizi sandalyeye yapıştırma isteğine karşı koyun. Yalnızca daha fazla saat yazmanın daha fazla ilerleme sağladığını düşünürseniz kendinizi kandırırsınız. Bunun yerine, yazma sürenizi arada dinlenme süreleri olan kısa bloklara bölün. 45 dakikalık yazmayı 15 dakikalık dinlenme ile değiştirmenizi öneririm. Bu dinlenme süreleri çok önemlidir. Pek çok öğrenci sıralarından uzaktayken aniden içgörüler alır ve işe döndüklerinde daha verimli hale gelirler.