TEZ YAZIM KURALLARI
Üniversitelerin lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde; proje, bitirme ödevi, tez, makale hazırlanması aşamasında en dikkat edilen detaylardan birisi de tez yazım düzenin doğru bir şekilde düzenlenmiş olmasıdır. Word yazı düzenini sağlayabilmek için üniversitelerin güncel tez yazım kılavuzlarının incelenmesi ve içerisinde yer alan kurallar çerçevesinde yapılması gerekmektedir. Bu durum Word programını da orta seviyede bilgi gerektiren bir koşul haline getirmektedir. Bu nedenle birçok öğrenci açısından sorun teşkil etmekte ve bizlerden bu konu hakkında yardım talep etmektedir. Beta Tez Merkezi olarak tez düzenleme açısından uzman kadromuzla sizlere yardımcı olmaktayız.
Tez yazım aşamasında elde edilen kaynaklardan yararlanma ve bu kaynakların içeriğinden bahsetme sürecinde iki şekilde kaynak belirtilmektedir. Bunlardan en yaygın ve günümüzde kullanım açısından önerilen APA ya da dipnot şeklinde olmaktadır. Bu iki şekilde yazımlarda hangi kaynaktan elde edinildiğini gösterebilmek amacıyla kullanılmaktadır. APA kullanımında genel olarak cümlenin sonunda yazarın soyadı, basım tarihi ve alıntılanan yazının sayfa numarası belirtilmektedir. Dipnotta ise; sayfanın en sonunda numaralandırma biçimi ile kaynakça yazım biçimine göre yazılarak en son olarak sayfa numarası yazılmaktadır. Burada bu iki yöntemden birini seçmek için danışman hocadan onay alınması gerekmektedir. Danışman hocalara göre farklılık göstereceğinden ilk başta sorulması gerekilen önemli detaylardan birisi olmaktadır. Tez yazım süreci ilerlediğinde yapılacak olan değişiklik zaman kaybına neden olacaktır.
Tez yazım kurallarında dikkat edilmesi gerekilen bir diğer özellik ise zaman kiplerine dikkat edilme hususudur. Tezin genel akış düzeninin sağlanabilmesi, okurken zaman kiplerinin yarattığı bozukluğun önüne geçilmesi gerekmektedir. Tez yazımında ‘ben’ öznesi ile cümle kurulmamaktadır. Geçmiş dönemde geçen zamanlarda yalnızca -mış eki gelememektedir ayrıca birtakım olasılıklar haricinde -di eki de kullanılmamaktadır. Akademik dile uygun bir şekilde yazılması bu gibi nedenlerden dolayı dikkat edilmesi gerekilen bir durumdur. Danışman hocalar bu yazı düzenini gördüklerinde çalışmaları direk düzenleme talebinde bulunacaklardır. Genel hatları ile geniş zaman ya da -mıştır eki kullanılmaktadır. Özellikle dikkat edilmesi gerekilen detay ise geçmişte olan ancak tarihte kesinlik kazanmış detaylarda -di eki gelmektedir. Bunlar genel olarak zaman belirtilen savaşlarda, ülkelerin kuruluşları gibi kesinlik kazandıran detaylardır.
Tez yazım kuralları oldukça önem taşımaktadır. Sizlere bu konuda yardımcı olabilmek için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.